mörkt på vintern

Det är viktigt för alla oss bilister att komma ihåg hur pass mycket sämre sikten är denna mörka tid på året. Så fort fotgängare eller cyklister inte är korrekt utrustade vid mörkret infall, ökar chanserna markant för olyckor. Trots att de själva sätter sig i denna sits, hamnar en stor del av ansvaret på oss bilister, för ingen av oss vill ha en onödiga olycka på vårat samvete. Det enda vi kan göra är därmed att sänka farten mer än vanligt och vara än mer uppmärksamma medans vi tar oss fram bland igenom vintermörkret.

Fotgängare

Så fort en fotgängare har på sig en reflexväst eller någonting annat som gör att de blir synliga på ett liknande sätt så är det praktiskt taget omöjligt att missa dom. På motsatt vis är det istället nästan omöjligt att se någon som är klädd i svart och befinner sig på eller i närheten av vägen, så länge man inte kommer väldigt väldigt nära och objektet med strålkastarljuset. Många fotgängare förstår heller inte att det ligger till på detta vis, helst inte barn, då dessa har allra svåraste att sätta sig in i hur det är att köra bil under denna period och i största allmänhet brukar sakna vara man kallar ett konsekvenstänk.

Cyklister

Långt ifrån alla cyklister som fortfarande finns kvar därute på vägarna i vintermörkret är utrustade med cykellampor, trots att lagen fastslår att alla cyklar måste vara utrustade med detta efter mörkrets inbrott. Vad lagen än säger blir det i slutändan vi bilister som får se oss extra noga för, eftersom det mest troligt är en klen tröst att skylla på att en cyklist inte haft någon lampa på cykeln, om man skulle råka köra ihjäl något. Det enda man kan göra är därför att sänka farten mer än vanligt för att ha en chans att upptäcka eventuella cyklister i mörkret när man tittar i alla speglar och vrider runt huvudet för att bättre komma åt att se alla olika vinklar.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen utav oss har så pass bråttom att det ska riskera antingen vår egen säkerhet eller andras. Ha en god jul allesammans!