asfalt

Det är klokt att noggrant tänka igenom valet av garageuppfart. Vad den är uppbyggd av kommer att påverka dina dagar och ditt vardagsliv i ganska hög utsträckning. Det finns ett flertal alternativ och alla har sina för- och nackdelar. För att välja rätt måste du först veta hur du kommer att använda dig av uppfarten.

Även din budget kommer självklart att påverka valet. Tillsammans med en passande grind kan du skapa en snygg helhet, som gör dig glad varje gång du kör in bilen.

Grus är det billigare alternativet. Det innebär minimalt med arbete och kräver knappast inhyrd hjälp. Om du likväl anlitar någon som gör det åt dig, kommer det att fixas snabbt och enkelt. Med grus medföljer dock ett par avgörande nackdelar. I vårt regniga Sverige måste du räkna med att din grusuppfart blir hal och opålitlig på grund av allt vatten. På plan mark kan det fungera med lite underhåll, men går din garageuppfart brant uppåt är grus långt ifrån idealt. För det första är risken stor att du inte kommer kunna köra upp med bilen, då det är halt och friktionen är dålig. Med tillräckligt mycket vatten kan man även föreställa sig det tråkiga scenariot att uppfarten regnar bort helt och hållet.

Vill du ha en stabilare garageuppfart, utan att investera alltför mycket pengar, är asfalt ett bra val. Under senare år har materialet minskat i popularitet, då det inte anses vara speciellt snyggt. Men asfalt är stabilt, inte minst gentemot regn. Något att ha i åtanke är dock att massiva regnfall kan underminera asfalten, om konstruktionen inte kompenserar mot problemet. Om du bor i ett område med starka väderpåfrestningar kan det vara lämpligt att rådfråga en expert.

En garageuppfart av sten är ett estetiskt vackert val. Du kan i regel välja ett speciellt mönster och den stensort du tycker är vackrast. Överlag är det ett bra val vad gäller säkerhet vid regn, snö och andra svåra väglag.