Att använda sig av backkamera har idag blivit väldigt vanligt. Dock är det inte alla som har en backkamera på sin bil. De flesta nyare bilmodeller har backkamera som standard. Har man en bil som saknar backkamera kan man idag köpa till det.

Obligatoriskt med backkamera i USA

I USA har man beslutat att backkameran ska vara obligatorisk i varje bil, denna lag börjar gälla år 2016. Även om lagen träder i kraft först 2016 har man redan skapat en procentuell trappa under de närmsta två åren för att tillverkarna ska ha tillräckligt med tid för att anpassa tekniken till de nya kraven. Från år 2018 träder dock lagen till 100 % i kraft för samtliga nytillverkade bilar (personbilar). Då ska det finnas backkamera på alla personbilar som väger under 4,5 ton i USA.

Backkamera i Sverige

Om det kommer att bli obligatoriskt med backkamera i Sverige vet vi inte än. Däremot kan vi redan märka av de nya tilltagen eftersom en stor del av bilproduktionen kommer anpassas med speciella tillval gällande backkameror. För den som vill säkerställa sin nuvarande bil finns det praktiska och prisvärda kameror att köpa direkt på nätet, Maskinhandel.com är t.ex. en svensk sajt som har ett stort och varierat utbud. Alla olyckor går så klart inte att förhindra med en backkamera, men det är en väl värd investering för att känna sig tryggare som förare och minska risken att inte upptäcka faror i tid. Enligt statistiken dödas över 200 personer årligen i USA under backande av bilar. Dessutom skadas över 15 000 personer om året. Ofta är det olyckligtvis barn som blir påkörda. Även om man backar i väldigt låg hastighet är den här typen av olyckor ytterst farliga och det är en av anledningarna till USAs tilltag om den nya lagen. Det är mycket möjligt att en liknande lag kommer att träda i kraft i Sverige inom snar framtid.