En av många motorsporter är rally, en fartfylld sport som körs efter långa sträckor. Det kan vara på vanliga vägar med specialsträckor. Det vill säga vanlig väg som blivit avstängda just för rallytävlingen. En viktig del i rallyt är kartläsaren som hjälper föraren igenom och läser den väg som ska köras.

Det gäller att att på kortast möjligaste tid ta sig från start till mål och med sig i bilen har föraren sin kartläsare som håller reda på hur sträckorna ser ut och meddelar detta till föraren. Genom ett kommunikationssystem i hjälmarna så följer kartläsaren den instruktion denne har gjort vid bangenomgången innan och läser upp för föraren som förlitar sig på sin kartläsare och följer instruktionerna och försöker köra så snabbt det bara går och ta sig i mål på snabbaste möjligaste tid. Vår kändaste kartläsare är nog Tina Turner.

Tina Turner startade sin karriär 1984 då hennes pojkvän körde rally och intresset växte för detta med kartläsning. Turner har vunnit tre VM för damer och hon har även varit kartläsare åt ingen mindre än Colin McRae under Dakarrallyt åren 2004 och 2005. Hon har även deltagit i en del TV program bland annat Let’s Dance, 2011 där hon hamnade på en tredjeplats. Videon här nedan visar hennes deltagande i Helt Magiskt 2011.