När det är dags för dig att sälja bilen finns det vissa saker att tänka på för att det ska gå smidigt. Det är bättre att allt görs ordentligt på en gång för att det inte ska uppstå problem senare. 

Serva bilen

Sälja bil

För att du inte ska kunna hållas som ansvarig ifall något fel skulle uppstå är det bra om du servar bilen. Som säljare har du ett ansvar att se till att bilen fungerar. Vill du inte lämna in bilen på service och är händig själv kan du gå igenom bilen själv istället. Om du skulle behöva byta ut några delar går det enkelt och billigt att beställa dem från Mekanika.se. På deras sajt kan du enkelt fylla i bilens registreringsnummer och få fram exakt rätt delar till just din bil.

Skriv kontrakt

Skriv ett avtal där du tar upp vad du och köparen kommer överens om. Ett bra exempel kan du se här. Var noggrann med avtalet och läs igenom det ordentligt innan ni skriver på. Det viktigaste är att de kända felen står med i kontraktet samt vilken utrustning som följer med. Gör två likadana avtal för att du och köparen ska kunna få varsitt.

Var säker på vem köparen är

Be om att få se körkortet och skriv upp köparens personnummer samt adress. Var noga med att köparen skriver på den gula delen av registreringsbeviset, det vill säga anmälan om ägarbyte. Posta den själv för att vara säker på att det blir gjort. Det medför stora problem för dig om inte ägarbytet registreras.

Se till att du får betalt

Om betalningen sker med en post- eller bankväxel går det lätt att kolla upp med banken om den är äkta. Det lättaste är förmodligen en banköverföring över internet för att se att pengarna är inne.

Kom överens om skatten

Den som står som ägare vid uppbördsmånaden, det vill säga den månad skatten betalas, är den som är betalningsskyldig. Det betyder att du kan få betala skatten trots att du inte längre är ägare. Bestäm med köparen om vad som ska gälla.

Fakta i texten är bland annat hämtad från Motormännen.se.