En viktig del av bilen är däcken och det finns väldigt många typer av däck i olika prisklasser med olika kvalitet. Rätt däck ökar säkerheten och gör körningen till en trygg och positiv upplevelse. Om man behöver nya däck till bilen ska man först titta i fordonshandlingarna där passande däckdimensioner står listade.

Dåliga däck i Europa överlag

Som Motormagasinet skriver så visade en kontroll av däcktryck och mönsterdjup i ett flertal europeiska länder att flera missköter sina däck, vilket i förlängningen leder till stora kostnader för både konsument och samhälle. Lågt däcktryck leder till förslitning på däcken och försämrad hållbarhet. Dessutom blir bilen instabil och väghållningen blir sämre.

Däcken släpper med tiden ifrån sig luft, ungefär som en ballong, och därför behövs de fyllas på. Det låga däcktrycket ökar bränsleförbrukningen och utsläppen, vilket skadar både människa och miljö.

Förutom att däcktrycket bör kollas med jämna mellanrum, bör även mönsterdjupet kontrolleras. När däcken inte används bör de förvaras svalt och mörkt, så att de inte torkar eller ligger i direkt solljus och blir skeva. Det gäller att ha en bra förvaringsplats för däcken om de ska hålla länge. Vill du veta mer om hur du kan sköta och förvara dina däck kan du titta på däckguiden.se. Välskötta däck är bra för både plånbok, bil och miljö.