Gillar man att köra lastbil och inte har några problem med att spendera mil efter mil ute på vägarna kanske en karriär inom åkerinäringen kan vara något. Känner man att det är en bransch man verkligen vill satsa på bör man så klart också överväga att starta eget. Här kommer några tips och råd angående hur man startar eget inom åkeribranschen.

lastbil som åker på skogsväg

Det första man så klart bör se till att ha innan man ger sig in i åkerinäringen är körkort för lastbil, så kallat C-körkort. Det kan också vara bra att ha så kallat CE-körkort, vilket innebär att man även har behörighet att köra lastbil med längre släp.

Efter det bör man undersöka hur allting fungerar med tillstånd och liknande, vilka priser som gäller och vilket investeringskapital som krävs med mera.

Ett bra tips för den som funderar att starta eget åkeri kan vara att kolla in den här lilla broschyren, som innehåller en rad bra tips angående vad som krävs om man vill ge sig in i åkerinäringen. Vill man få full koll på allting som har med åkeri att göra kan ett bra alternativ vara att gå någon form av kurs eller kortare utbildning i ämnet.

Inom åkerinäringen är givetvis en egen lastbil i någon form a och o. Huruvida man ska hyra en lastbil eller köpa en egen är upp till en själv. Vilket alternativ som är lönsammast påverkas av en rad olika faktorer och kan variera. Kommer man att köra mycket och planerar att göra så under en lång tid framöver kanske man bör fundera på att införskaffa en egen lastbil, dock gäller det att välja rätt, något man kan läsa mer om här.