Tvätta bil

Våren ligger snart i luften och är den årstiden då allt sakta vaknar till liv efter en lång, bister, mörk och hård vinter. Bort med det mörka och in med det ljusa och fräscha. 

Naturen vaknar och börjar spira och bli grön, blommor blommar och fåglarna kvittrar glatt. Vi människor ler plötsligt mera mot varandra när vi möts på gatan och känner oss lättare både fysiskt och psykiskt av att få byta ut den tjocka vinterjackan mot en lättare. Vi går igenom garderoben och byter ut kläderna mot ljusare och tunnare plagg och vi är snabba att vintra bort snöskyfflar och skidor för att ställa ut utemöbler. Vi vårstädar och byter gardiner allt för att släppa in ljuset som gör oss piggare och gladare. Bilen är inget undantag och även den mår gott av lite vårstädning.

Efter den 1 april får du lägga om till sommardäck och när du ändå är på gång och ska se över och byta däck på våren så kan du passa på att göra en hel genomgång av bilen. Städa ur den ordentligt, dammsuga bort allt vintergrus och torka bort det tjocka lager damm som lagt sig på bilens interiörer under vintern. Kolla spolarvätskan och fyll på med lämplig frostdosering. Detsamma gäller med kylarvattnet. Det är även lämpligt att ta sig tiden till att göra en ordentlig motortvätt för att få bort vinterns frätande salter. Om du tvättar bilen grundligt och vaxar den så har du en perfekt utgångspunkt och skydd inför den varmare årstiden med stark sol och asfaltens slitningar på lacken. Vill du ha en mer genomgående beskrivning och fler tips på hur du på bästa sätt vårstädar bilen så kan du kika in på en av Sveriges bilprovningsföretag och deras bilvårstädningstips här.